foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

Информация

Контрол на достъпа

В днешните несигурни времена свободното влизане на всякакви хора в жилищните сгради е опасно от гледна точка на сигурността на собствениците и техните семейства. Не всички хора, които идват в сградата са добронамерени гости, има и такива, които влизат за да огледат вратите и бравите на апартаментите и да си направят план за кражби и други престъпления. За да се попречи на тези хора да влизат в сградата се монтират входни врати с контрол на достъпа. Моделите са различни, като много удобен е вариантът, при който електронните ключове от входната врата важат и за асансьора.

Асансьорът е една доста инфарктна точка от дневния ред на общите събрания на собствениците. Често става причина за междусъседски конфликти и проблеми. Това е, защото съоръжението изисква поддържане и ремонти, за които са нужни пари, а част от съседите не желаят да плащат. С помощта на система за контрол на достъпа, тези хора, които не желаят да плащат за поддръжка на асансьора няма да могат да го ползват. По този начин съоръжението ще се ползва по-малко и съответно ще има и по-малко грижи по поддръжката. Хората, които нямат право на достъп до асансьора, няма да могат да му нанасят щети, тъй като системата има антивандална защита.

Системите за контрол на достъпа могат да осъществяват връзка между входната врата, асансьора и домофонната система в сградата. Всичко може да се програмира и контролира посредством компютър или чрез безжичен контролер. Модерните технологии позволяват хората да се чувстват доста по-сигурни в своите жилища, а когато ги няма вкъщи, да са спокойни, че крадците не могат да проникват безпрепятствено в сградата.

Електронно заключване на вход с чип за достъп

 • Система с електромагнитна брава, работеща с до 500 броя чипа. Особено приложима за заключване на входни врати на частни сгради и офиси. Може да се ползва както за алуминиеви, така и за метални врати. Отвън вратата се отваря чрез електронен чип, а отвътре – чрез електронен ключ (в случай че е поставен допълнителен електронен четец) или чрез бутон. Моделите на електромагнитните брави са различни:
 1. Електромагнитен болт – заключва чрез метален шип – Ф16 мм, 15 мм дълбочина. Този тип брави са незабележими както отвън, така и отвътре. Заключване с електромагнитен болт не се препоръчва за общи помещения.
 2. Електромагнитна брава – модел с насрещник 12V, регулира се механично. Този тип електромагнитен насрещник е със сравнително ниска степен на сигурност на заключването. Използва се най-вече за контрол на достъп при заключване на входни врати на сгради, вътрешни врати на офиси и други. Електронният насрещник се ползва за врати от алуминиева и PVC дограма защото заключващия елемент е на нивото на дръжката, при което вратата не се усуква от усилието при отваряне.
 3. ЕЛЕКТРОМАГНИТ– добър вариант за заключване и контрол на достъпа за входни врати на всякакъв тип сгради. Електромагнитните брави се използват за входни врати на обекти, при които се изисква наличие на функция за аварийна безопасност. Това са общи входни врати на блокове и кооперации, вътрешни врати на офис сгради, врати в обществени сгради и такива с промишлено предназначение. Изискването е с цел осигуряване на безопасността на хората в сградата в случай на необходимост от спешно евакуиране.
 • Електромагнитът осигурява заключване с висока степен на сигурност, като спазва изискванията за аварийна безопасност, която е задължителна за повечето обекти. Приложим е за всякакъв тип входни врати и е оптималният избор за електронно заключване и контрол на достъпа до сгради от всякакъв тип .
 • Поради отсъствието на механични елементи, които се износват, електромагнитът е устойчив и има изключително дълъг период на експлоатация. Приложим е при врати от всякакъв модел и тип
 • Електромагнитните брави имат две части – първата се поставя на касата, а втората на отваряемото крило на вратата. Обикновено се монтира в горния ъгъл на вратата, което е подходящо за метални врати, а за всички останали типове врати се препоръчва да се поставят по два магнита – единият в горния ъгъл на вратата, а другият долния, на 20 – 30 см от земята.Когато се монтират два магнита, меките врати ( PVC, алуминиеви или дървени), се предпазват от усукване благодарение на двойното заключване. Електромагнитът не се нуждае от механична брава, защото сам задържа вратата затворена. Отключването става единствено по електронен път. За по-бързо и лесно отключване, от вътрешната страна на вратата се поставя бутон, чрез който да се отваря веднага, това е много полезно, когато трябва да излязат гости, които нямат валиден електронен ключ. Електромагнитът понася натоварване до 300 кг и ползва непрекъснато ток когато е заключен. Има възможност за управление от дистанция чрез домофонна централа.
 • Недостатък на електромагнитите е че са сравнително по скъпи от насрещниците тъй като при тях е задължително да се използва акумулатор.

  Управление на асансьор с чип за достъп един и същи и за входната врата

 • Ползването на асансьора се контролира от устройство, което блокира бутониерата на асансьора за достъп до желания етаж.Използва се същия чип като на входната врата. Програмирането на чиповете, които имат право да ползват или да неползват асансьора става с безжичен контролер или с компютър.
  Системата контролираща достъпа до асансьора на сградата работи с до 999 бр. електронни чипа и притежава памет за събития, запаметяващи се в хронологичен ред. Може да се програмира всеки чип да има определен лимит за ползване на асансьора срещу съответно заплащане и след свършване на лимита трябва наново да си закупи кредит ,с който може да го ползва,но този метод е рядко ползван.

Copyright 2023  Domofonibg.net